Voita leivän päälle – kirjaimellisesti!

voita leivan paalle ohrarieska puinen voiveitsi laserpojat.fiVoita leivän päälle -sanonnan ajatellaan usein tarkoittavan ainakin kahta eri asiaa. Ensimmäiseksi mieleen juolahtaa tietysti se ihka oikea tilanne, missä voita levitetään leivän päälle. Toisella kertaa mieleen juolahtaa tilanne, missä työn tekemisestä ansaitaan palkkaa ja sitä käytetään vaikkapa ruoan ostamiseen.

Pimenevät syysillat ovat varma merkki lähestyvästä talvesta ja edelleen asuntojen lämmitystarpeen kasvusta. Allekirjoittaneella on talossa lämmönlähteenä mm. leivinuuni, jossa tuleekin vuoden mittaan poltettua puuta ronskilla otteella. Samalla, kun uuni hehkuu ja luovuttaa lämpöä taloon, voi uunia käyttää monipuolisesti ruoan valmistamiseen sekä leipomiseen.

Laserpoikien epävirallinen kokkikoulu suomalaisista perinneruuista / -leipomisista aloitetaan ohrarieskalla, jonka tekeminen on melkoisen helppoa ja taatusti edullista.

Ohrarieska on malliesimerkki edullisesta perinneleivästä Suomessa. Valmistaminen sujuu helposti aloittelevaltakin leipurilta:

Ainekset

4dl ohrajauhoja

1tl suolaa

2dl vettä

…ja ohrarieskaksi ainekset muuttuvat palttiarallaa 25 minuutissa seuraavasti:

– Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen (tai paista rieskat esim. leivinuunissa talvella heti uuninlämmityksen jälkeen, ei haittaa vaikka lämpöä olisi yli 300 astetta kunhan muistat tarkkailla tilanteen kehittymistä, vinks vinks 🙂 )

– Sekoita suola ja jauhot kylmään veteen

– Jaa taikina neljään osaan

– Painele osat litteiksi leiviksi valmiiksi pellille laitetun leivinpaperin päälle

– Pistele leipiin reikiä haarukalla

– Nosta rei’itetyt leivät uuniin ja paista n. 15 minuuttia. Jos käytät sähköuunia, käytä uunin keskiosaa.

Vanha kansa tietää sanoa, että mitä kylmempää on vesi ja kuumempi uuni, sitä parempaa ohrarieskasta tulee.

Allekirjoittaneen illalla leivinuunissa leipoma ohrarieska näkyy tuossa ylhäällä olevassa kuvassa. Rieska on ulkonäöltään taattua suomalaismiehen käsialaa 🙂 , mutta maun puolesta kelpasi jopa 8- ja 11-vuotiaille jälkikasvuille. Paistoin rieskat v. 1980 valmistuneessa leivinuunissa ja leivän päälle levitimme voita Laserpoikien puisella voiveitsellä.

Laserpojat.fi valmistaa syksyn ja alkutalven mittaan puisia voiveitsiä niin yksityisille henkilöille kuin yrityksille. Puinen voiveitsi on mitä mainioin pienlahja / liikelahja annettavaksi. Laserpoikien voiveitset valmistetaan 100% Suomessa, kotimaisista puumateriaaleista.

Kun sinä levität voita leivän päälle kotimaisella, puusta valmistetulla voiveitsellä, niin voit tehdä sen hyvällä omalla tunnolla tietäen tukeneesi suomalaista työtä. Kiitos siitä sinulle!

Terkuin,

Jani / Laserpalvelu-JN

puinen voiveitsi voita leivan paalle laserpojat.fi

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.